Koronawirus 2019-nCoV (Komunikat dla podróżujących)

Komunikat dla podróżujących

Warszawa, 25 stycznia 2020 r.

(Opracowano na podstawie danych ECDC oraz WHO)

Zachorowania na zapalenie płuc
spowodowane nowym koronawirusem 2019-nCoV – aktualizacja

Z dniem 23 stycznia 2020 r. wszystkie loty z Wuhan zostały odwołane. Został również wstrzymany cały transport publiczny oraz dalekobieżny. Podobne środki ostrożności zostały również wdrożone w innych regionach Chin. Miejsca spotkań publicznych zostały zamknięte do odwołania, a władze miast zalecają unikanie uczestnictwa w różnego rodzaju spotkaniach grupowych.

Główny Inspektor Sanitarny nie zaleca podróżowania do rejonów Azji Południowo-Wschodniej.

Łącznie w okresie od 31 grudnia 2019 r. do 24 stycznia 2020 r. odnotowano laboratoryjnie potwierdzonych 901 przypadków zakażeń 2019-nCoV, w tym 26 zgonów. 

15 przypadków zakażeń dotyczyło personelu medycznego.

Przypadki: Chiny, w tym Hong Kong i Makau (882), Tajwan (1), Tajlandia (4), Japonia (2), Korea Południowa (2),  USA (1), Singapur (3), Wietnam (1), USA (1), Francja (3). 

Spośród 26 przypadków śmiertelnych w Chinach, 24 odnotowano w prowincji Hubei, 1 w prowincji Heilongjiang i 1 w prowincji Hebei.

Objawy zakażenia obejmowały gorączkę, dreszcze, bóle mięśniowe, katar, kaszel oraz duszności. Badania RTG klatki piersiowej wykazały typowe cechy wirusowego zapalenia płuc z rozlanymi obustronnymi naciekami.

Potwierdzono transmisję wirusa z człowieka na człowieka, ale potrzebnych jest więcej informacji, aby móc w pełni ocenić zakres tego rodzaju transmisji.

Źródło infekcji nie jest znane i dlatego zakłada się, że może ono nadal być aktywne i prowadzić do kolejnych przypadków zakażeń.

Zalecenia dla osób podróżujących po Chinach:

  • unikanie miejsc publicznych, zatłoczonych,
  • bezwzględne unikanie bliskiego kontaktu z osobami chorymi, w szczególności z objawami ze strony układu oddechowego,
  • unikanie odwiedzania rynków/targów lub innych miejsc, w których znajdują się żywe lub martwe zwierzęta i ptaki,
  • unikanie kontaktu ze zwierzętami, ich wydalinami lub odchodami,
  • ścisłe przestrzeganie zasad higieny rąk – ręce myć często wodą z mydłem lub dezynfekować środkiem na bazie alkoholu,
  • przestrzeganie zasad higieny żywności – jeść tylko w pewnych miejscach, pić wodę konfekcjonowaną.

Główny Inspektorat Sanitarny na bieżąco monitoruje sytuację epidemiologiczną.

2019_nCoV_ULOTKA_PL

Pobierz: 2019_nCoV_ULOTKA_PL.pdf

2019_nCoV_ULOTKA_ENG

Pobierz: 2019_nCoV_ULOTKA_ENG.pdf

2019_nCoV_ULOTKA_ChRL

Pobierz: 2020/01/2019_nCoV_ULOTKA_ChRL.pdf

Karta-lokalizacji-pasażera_PL

Pobierz: Karta-lokalizacji-pasażera_PL.pdf

Pobierz: Karta-lokalizacji-pasażera_PL.docx

Karta-lokalizacji-pasażera_ENG

Pobierz: Karta-lokalizacji-pasażera_ENG.pdf

Pobierz: Karta-lokalizacji-pasażera_ENG.docx

Karta-lokalizacji-pasażera_ChRL

Pobierz: Karta-lokalizacji-pasażera_ChRL.pdf